Abraxas grossulariata

Bontebessenvlinder

Bonte Bessenvlinder

Je ziet ze niet altijd vliegen, want dit bontgekleurde schepseltje komt pas in aktie aan het begin van de avond. Misschien was dit  vlindertje net wakker en nog te slaperig om weg te fladderen, dus hadden we ruimschoots de tijd om een fototoestel te pakken en dit fraaie beestje voor altijd vast te leggen.

Deze vlinder behoort tot de familie van de “spanners”.  Ze zijn te onderscheiden van de dagvlinders, zoals o.a. de dagpauwoog en de atalanta, doordat de antennen geen knotsvormig uiteinde hebben. De naam “spanner” is afgeleid van de wijze waarop de rupsen van deze vlinder zich voortbewegen. Deze rupsen hebben alleen aan de voorkant een paar pootjes en aan de achterkant een soort klauwtje, waarmee de rups zichzelf als het ware naar voren schuift. Het lichaam wordt daarbij in een boog omhoog gespannen.

De bonte bessenvlinder…hoe raad je het, is meestal te vinden op bessenstruiken in de tuin of in de bossen. Dat sommige struiken enorm te lijden hebben van deze vlinder is wel te verklaren. Deze struiken dienen namelijk als “waardplant” waarop deze vlinder graag haar eitjes legt.

Door de opvallende signaalkleuren… dus “pas maar op, want misschien ben ik wel giftig”, zijn zowel de vlinder als de rups niet een echt aantrekkelijk tussendoortje  voor de vogels.


Abraxas grossulariataokkibox
07