Govert de Roos

a2

Over leklicht, schoonheid en bijbanen

De afstand tot het licht is ook heel belangrijk!

Zij staat doodstil en lacht alleen haar spierwitte tanden bloot. Govert de Roos is dan ook de enige in dit bonte gezelschap van twitteractiewinnaars, die absoluut niet stil kan blijven zitten. Zo draait hij heel zachtjes een softbox in de richting van de witte achterwand om even later bijna struikelend over een snoer, het effect op een computerscherm te laten zien. Nog geen tel later danst hij weer vrolijk door de beperkte ruimte om zijn sterren moeiteloos op aarde, bedekt met een wit stuk papier, neer te laten komen. Wij kijken, luisteren en houden de adem in.

Begin met één lichtbron, zeker als je net met portretfotografie bent begonnen. Let op het effect van leklicht op je model en de achtergrond. Hou het simpel!

Govert babbelt over wat de scheiding in je haar voor een goede portretfoto zou kunnen betekenen. Hij kletst de oren van je hoofd over de “chocolate side of your face”. Iedereen heeft namelijk een lachende én een meer serieuze zijde van zijn of haar gezicht. Hij laat dat goed zien door met zijn rechterhand de rechterkant van zijn gezicht te bedekken en met de linkerhand de linkerhelft. Enthousiast vervolgt hij in een razend tempo zijn verhaal over de beroemde popsterren uit de jaren zestig en zeventig: Mick Jagger, Roger Daltrey en David Bowie. Hij mompelt zachtjes iets over schoonheid dat van binnenuit moet komen.

Al vind je jezelf niet mooi of zegt een ander zelfs ronduit dat je oerlelijk bent, een goede fotograaf haalt altijd onmiddellijk je schoonheid naar boven.

Ook dit laat hij aan de hand van een paar verhelderende voorbeelden zien. Ooit beschimpt en mishandeld door haar partner, tovert hij in een mum van tijd een treurig hoopje vrouw om tot een sensuele, bloedstollend mooie diva. Als even later op zijn laptop een zwart-wit foto van een nog jonge Agnetha Fältskog verschijnt en de witte stipjes in zijn ogen groter en groter worden, vertelt de maestro hoe hij de opname maakte met slechts het licht dat door een raam naar binnen viel. Niemand zei destijds ook maar één verkeerd woord over zijn zelf in elkaar geknutselde reflectieparapluutjes. “Want… die apparaten komen toch nooit op de foto, niet waar?”

Ook idolen hebben idolen

Al met al wordt het een hartstochtelijk en soms emotioneel betoog over wat Govert de Roos bezig hield en nog steeds bezig houdt in de fotografie. Vol trots laat de altijd nog jeugdige en zelfs nog een beetje ondeugend uitziende Govert een foto van hemzelf en Anthony Hopkins zien. Jawel! Jouw idolen hebben natuurlijk ook idolen. Hij kleurt zelfs bijna rood als hij vertelt over het boek dat hij gaat maken over André Rieu! Waar het hart vol van is, loopt de mond van over…

Ik zou mijn kinderen nu niet meer durven te adviseren fotograaf te worden.

Natuurlijk… Govert de Roos is een man die zijn sporen al lang verdiend heeft in de fotografie en zo te zien hoeft hij ook niet meer zo nodig. Bovendien, dat wat hij kon verdienen als fotograaf in de jaren zeventig en tachtig, dát krijgen de nieuwbakken fotografen toch niet meer voor hun zorgvuldig uitgelichte en opgepoetste glamourfoto’s in een glossy magazine. Ergo… de meeste fotografen van nu hebben een bijbaantje nodig! Zijn mondhoeken staan nu even op bloedserieus, maar zijn ogen blijven glimlachen.
De grootmeester zwaait zelfs met zijn hele lichaam als hij roept: “Ja… zoals workshops geven bijvoorbeeld!” Even later laat hij zijn armen weer met een plof langs zijn magere lijf neerkomen:

Nee… rijk word je er niet van. Je moet het toch vooral doen omdat je het leuk vind!

Met dank aan Camera.nl en Govert de Roos

© okkibox 2011

Govert de Roosokkibox
146

14 comments on "Govert de Roos"

 1. Een heel goed en duidelijk verhaal, Maria Jo. Prima gedaan met een prachtige foto.

  • Dank je wel, Peter! Het was een hele interessante workshop voor studiofotografen, maar zoals reeds tegen jou gezegd, vond ik de mens achter de fotograaf en de beroemdheden die hij ooit fotografeerde nog veel interessanter. Ik ben er mee opgegroeid! Beetje jeugdsentiment dus…

 2. Prachtig om te lezen, zijn manier van werken ligt mij erg, passie en niet de poen, erg leuk MJ

  • Dank je wel, Margo! Als je het alleen om geld te doen is, moet je geen creatief vak kiezen!

 3. Leuk om te lezen. En leuk dat hij zo enthousiast is en dingen leuk kan vertellen. Een hele mooie foto heb je erboven!

  • Dank je wel, Fokko. Ja… je blijft naar hem luisteren. Workshops geven is ook nog een vak apart!

 4. Meesterlijk geschreven verhaal, bijna een script 🙂 Prachtige foto. Kon je die zelf tijdens dit evenement maken? Heb na het lezen gevoel van spijt dat ik indertijd, bij het kopen van een Olympus E-P2 het aanbod, om een workshop bij Govert de Roos te volgen, met enige vooringenomenheid – veel gepraat en weinig praktijk – heb afgeslagen ;( Er gaat toch niets boven de doorleefde ervaring …

  • Dank je wel Leo!
   De foto is tijdens deze workshop gemaakt. Helaas was Govert iets bewogen. Door de zenuwen verkeerd ingestelde sluitertijd, maar nog altijd acceptabel voor op de site. Ja… het is wat minder zelf doen bij Govert, al weet ik niet of deze workshop representatief was voor al zijn workshops, maar het was erg leuk en gezellig. Open en ontspannen. Govert is erg aardig en gewoon. Tenminste, dat heb ik ervaren. Dus voortaan… nooit meer afslaan! 😀 Bovendien is inderdaad zijn ervaring enorm. Je steekt er natuurlijk altijd wel wat van op!

 5. Lekker enthousiast verslag van wat blijkbaar een boeiende en leerzame, maar toch vooral ook gezellige workshop was.

 6. mooi verhaal! (hier gaat t ook steeds beter hoor, langzaam maar zeker komen we er wel, naar archeon red ik voorlopig nog niet, maar dat komt ook wel weer, en volgende week is onze badcel af, hebben we dat ook weer gehad, eergisteren ging de wasmachine kapot, dus behalve douchen kunnen we nu ook onze kleren niet meer wassen 😉

  • Oh… je mag wel even hier komen douchen en wassen, hoor….. Hans! Ik ben blij dat het weer goed met je gaat. Nee… nog geen Archeon, alles op z’n tijd!

 7. mooie foto, dat bewogen valt eigenlijk totaal niet op.
  duidelijk verslag van die dag Maria Jo

  RE: (Konik paarden) Waar staan deze?
  Deze staan in de buurt van Rozenburg, natuurgebied langs de weg naar de punt.
  Ook op Goeree Overflakkee zijn ze te vinden op de Hellegatsplaten,
  maar wel moeilijker benaderbaar ivm de uitgestrektheid van dat gebied.
  Dus niet alleen in de OVP zijn deze mooie dieren te vinden.

  Fijne Zondag.

  • Dank je wel, Bram! Ik ga deze paardjes vast en zeker eens opzoeken. Rozenburg is niet ver hier vandaan dus…