Koos Graaigraag

Onze Koos graait naar alles wat zijn belangstelling heeft…

Sociaal en slim

Koos Graaigraag woont in een middelgrote stad in Nederland. Met tientallen soortgenoten tegelijk struint hij, vrijwel de gehele dag door, velden en wegen af op zoek naar voedsel. In de bewoonde wereld bestaat dat voedsel voornamelijk uit etensafval, maar onze vriend lust ook graag insecten en allerlei zaden. Daarbij neemt hij echter veel risico’s. De onverschrokken deugniet scheert het liefst vlak voor je auto langs of jaagt met veel plezier de stuipen op je lijf, als je nietsvermoedend tussen de wilgenbosjes naar andere vreemde vogels loopt te speuren. Vooral stadsplantsoenen en overgebleven stukjes weiland behoren tot zijn favoriete foerageerplekjes.

Koos is wel een heel bijzondere en slimme ijdeltuit. Met een felle blik in de lichte groengrijze oogjes dwingt hij je toch maar weer om de zoveelste foto van zijn glimmend driedelig grijszwarte kostuum te maken. Bovendien heeft Koos beslist nog andere boeiende eigenschappen. Als hij eenmaal verliefd wordt, sluit de vogel een huwelijk voor het leven en heeft hij een sociaal leven, waar wij nog wel wat van kunnen leren.

Ook zijn er verhalen bekend van kauwtjes die in gevangenschap worden gehouden. De kleinste van de kraaienfamilie (Corvus monedula) kan namelijk, als deze tenminste nog jong is, erg tam worden. Het laatste is echter niet aan te raden en wettelijk verboden.

Koos kan wel zestig jaar oud worden

Koos Graaigraagokkibox
011