Rhupert

De Ruppell-gier

Nee…Rhupert kun je niet echt “moeders mooiste” noemen, maar deze enorme, ongelooflijk “gemeen” kijkende gier maakt wel degelijk een diepe indruk op mij. Helaas is Rhupert een illegaal het land in gesmokkelde vogel. Samen met nog een aantal soortgenoten en een paar Witkopgieren, is hij gelukkig bijtijds gevonden door de douane en zijn deze uitheemse vogels voorlopig opgevangen in “Vogelpark Avifauna”. Rhupert komt oorspronkelijk uit het gebied tussen Senegal en Ethiopië, of Kenia of misschien wel uit het noorden van Tanzania.

Omdat men niet precies weet uit welk land Rhupert is gekomen, mag deze kolossale gier niet meer naar zijn geboorteplaats terug. In de nabije toekomst zal Rhupert waarschijnlijk wel ergens in een of andere dierentuin worden geplaatst. Ook is het mogelijk dat hij gezellig met zijn kameraadjes in zijn nieuwe woon- en verblijfplaats aan de Oude Rijn mag blijven. In het laatste geval zal ik hem zeker nog eens een keertje gaan opzoeken!

Natuurlijk is het logisch dat Rhupert enorme heimwee heeft. Het valt voor Rhupert namelijk echt niet mee om opgesloten te zitten in een hok en voortdurend begluurd te worden door wat hij wellicht voor grote apen aan moet zien. Want al is de volière nog zo ruim, Rhupert zal nooit meer hoog in de lucht zwevend naar lekkere hapjes kunnen zoeken. Hij zal ook nooit meer met veel machtsvertoon neer kunnen strijken bovenop zo’n heerlijke, overgebleven maaltijd. Bovenal is Rhupert een tamelijk ontzagwekkende vogel van ruim 100 centimeter lang. Wanneer hij zijn vleugels uitslaat, is deze reusachtige meneer zelfs een kleine drie meter breed. Zo huppelt hij altijd vrolijk om zijn pas ontdekte diner heen en dwingt hij ondertussen, met een zeer strenge blik, de diverse mee snoepende rivalen een paar stapjes terug te doen. Je moet haast wel bang worden van zo’n gigantisch hongerige vogel met zijn enorme klauwen en zijn messcherpe snavel! Rhupert echter, jaagt zelf liever niet. Of hij daar nou te lui voor is, weet ik niet, maar om van stukje vlees te kunnen genieten, heeft hij meestal de echte jagers van de enorme vlakten van Afrika nodig. Hij ruimt dan wel netjes de restjes, voornamelijk de spieren en de organen, op en dat is natuurlijk heel belangrijk voor het milieu.

Waarom sommige lieden deze vogels uit hun natuurlijke leefomgeving weghalen, is echter voor mij een groot raadsel. Zo mooi zijn deze vogels nou ook weer niet en als kooivogel voor in de huiskamer moet je ze sowieso niet aanschaffen! Het is wel duidelijk dat het hier wéér om het geldelijk gewin gaat. En…dat is uiteraard diep droevig als je beseft dat zonder al deze schoonmakers er allerlei ziekten kunnen uitbreken als een kadaver te lang blijft liggen. Voor Rhupert én consorten vind ik het natuurlijk nog veel erger. Want…zo vrij als een vogeltje in de lucht zullen deze exotische heersers uit het Afrikaanse luchtruim vrijwel zo goed als zeker nooit meer worden.

Rhupertokkibox
06