Trista

Eindelijk heeft het prachtige weer het gewonnen van de computer en alle andere zaken, waar ik meestal op een zaterdag  mee bezig ben.  Het stof blijft lekker nog even liggen, de kopjes staan goed op het aanrecht en de was doe ik straks wel. Ik ga naar buiten. Met mijn kameraadje. Na amper tweehonderd meter, sta ik echter al te puffen in mijn dikke winterjas en onmiddellijk besluit ik dit zware en veel te warme kledingstuk om te ruilen voor een vest en een bodywarmer.  Het is niet te geloven, maar in dat felle middagzonnetje voelt het wel aan als een warme lentedag. Bovendien… als je goed om je heen kijkt is er ook weer veel te beleven.

Madeliefjes, groene knopjes aan de bomen, krokussen in de diverse tuinen, zelfs de vogels zijn druk in de weer met takjes en ander materiaal om een nestje te bouwen. Te vroeg? Misschien, want het venijn zit meestal in de staart en dat hebben we wel vaker meegemaakt. Maar nu even niet. Vandaag is het lente! Ook op de kinderboerderij is het lekker druk. De eendjes zijn op z’n mooist, dus vergeet ik even de wereld  en fotografeer ik alles wat los en vast zit.

Vandaag ontmoeten we wel een heel bijzondere vreemde vogel. Het is een jonge kerkuil. Een van de verzorgsters heeft het prachtige diertje uit het hok gehaald en zelden heb ik van zo dichtbij een kerkuil gezien. Eigenlijk zien we overdag deze uilen bijna nooit, want de kerkuil gaat pas in het donker op pad om te jagen op muizen en andere kleine knaagdieren. Deze vogel is met de hand grootgebracht en kan niet meer overleven in de vrije natuur. De kerkuil is wel een beschermde vogel en er zijn allerlei papieren nodig om met deze vogels te mogen kweken en te houden in gevangenschap.

Gelukkig neemt het aantal broedparen in het wild weer toe.   Er zijn veel mensen actief om deze prachtige uilen te beschermen en ze verzetten veel werk zoals broedkasten maken, informatie geven en ringen. De uilen worden desondanks dat… jammer genoeg, nog steeds bedreigd in hun voortbestaan.

Nou…en dat zouden wij toch niet moeten willen, dat er vogels en andere diersoorten uitsterven!

Tristaokkibox
05