Wiekenloos Is Werkeloos

Maar nu… heb ik de baan van mijn leven!

Hoera! Na bijna honderd jaar heb ik mijn wieken terug. Ook kreeg ik een prachtige rieten kap bovenop op mijn kale lijf! Ja beste mensen, ik was werkelijk niet meer om aan te zien. Een zielig hoopje stenen zonder werk. Daarom hebben de mensen besloten mij weer helemaal op te knappen. Ik ben natuurlijk nog niet helemaal klaar. Maar misschien dat ik dit of anders volgend jaar, weer in volle glorie al mijn kunsten aan het grote publiek mag vertonen.

Boezemmolen6foto uit 2006, fotograaf P.H. Louw

Oh ja… ik zal me eerst even voorstellen!

Mijn naam is Boezemmolen nummer 6. Ik weet het, het kan romantischer, maar ik doe het er maar mee. De andere nummers zijn helaas allemaal afgebroken. Boezemmolen nr. 1 werd al in 1486 gebouwd. Daarna werden er nog zes uit de grond gestampt.  Het waren allemaal wipmolens. Ik ben een grondzeiler, een gezellige, uit steen opgetrokken ronde dame. Ik was ook heel mooi en dat gold ook voor mijn voorganger, een achtkanter. Maar die brandde helemaal af. Vandaar dat ik in 1874 op zijn fundamenten ben neergezet. Ik moest het belangrijke werk voortzetten en dat deed ik altijd met veel plezier. Vooral als het lekker hard waaide!

Maar wat deden nu al die molens daar in de polder? Wel… dat zal ik jullie graag vertellen!

Wij, Boezemmolens, zorgden er namelijk voor dat het overtollige water vanuit de lager gelegen Vlist via de Hooge Boezem weer naar de Hollandsche IJssel werd gepompt, zodat de boerderijen niet onder water kwamen te staan. Maar de tijden veranderden en we raakten werkeloos toen er in 1913 een stoomgemaal kwam. Dit stoomgemaal nam ons werk dus gewoon over en dat zonder wind.

Net op tijd

Een wiekenloze molen vind ik wel het meest trieste bouwsel dat er bestaat. Zeg nou zelf… het zou toch zonde zijn als ik nog verder zou afbrokkelen. Hoewel onttakeld en zwaar verwaarloosd,  werd ik een paar jaar geleden door de Stichting Het Zuid-Hollands landschap aangekocht. Dit is een vereniging van mensen, die het oorspronkelijke Hollandse landschap een warm hart toedragen. Gelukkig waren ze nog net op tijd. Ik kon dus gered worden, al moest er wel een hele nieuwe fundering worden gestort. De restauratie zou wel twee hele jaren in beslag gaan nemen, maar ik ben er nog en hoe! Bovendien krijgen we er een natuur- en recreatiegebied bij.

Beste mensen, ik ga nu maar stoppen, want ik kan jullie niet genoeg vertellen hoe blij ik ben met mijn nieuwe wieken en mijn nieuwe hoed! Kom dus gerust een keertje langs om mij te bewonderen!

Tot ziens!

The Boezemmolen 6 is one of several mills historic mills in the town of Haastrecht. This particular mill was built in 1873, to replace a much older mill that had been destroyed during a fire. The Boezemmolen 6 was originally used as a water mill, but was later decommissioned and converted into a mill house. In 2005, the mill was bought by the South Holland Landscape foundation, who started restoration work. The restoration work is expected to take several years.

Dit verhaal is gebaseerd op de gegevens uit de Nederlandse Molendatabase

Wiekenloos Is Werkeloosokkibox
1410

14 comments on "Wiekenloos Is Werkeloos"

 1. Prachtige foto’s, Maria Jo en een heel interessant verhaal dat de molen vertelt.

  • Dank je wel, Peter! Zo zie je maar weer! Zelfs na honderd jaar heb je nog een goede kans op leuk werk!

 2. prachtige lokatie en foto’s Maria Jo, fijn dat er geld voor is om dit weer in oude staat te herstellen
  als hij straks helemaal klaar is zal ik hem zeker een keertje komen bezoeken.

 3. Mooie foto’s en een heel leuk verhaal

 4. Ik heb hier van genoten!

 5. Een mooie serie met een boeiend en interessant verhaal. Leuk geschreven!

 6. Is dit dezelfde molen Maria Jo, deze heb ik vorig jaar in Gouda op de foto gezet.

  Molen Gouda

  fijne zondag, Bram

 7. Nee, het is niet dezelfde molen. De molen van dit verhaal staat niet in Gouda, maar aan het riviertje de Vlist achter Haastrecht.

 8. Je hebt er in woord en beeld weer een mooi en informatief logje van gemaakt, Maria Jo. Mooi dat deze molen helemaal gerestaureerd is en straks weer volop kan draaien.
  Hier in het noorden van Fryslân is in het paasweekend helaas een prachtige molen tot de grond afgebrand als gevolg van kwajongenswerk. 🙂

  OT: Sinds WordPress.com veranderingen heeft doorgevoerd, zijn er helaas veel mensen die een probleem hebben met reageren. Vaak lukt het wel met een zelf verzonnen nep-emailadres. Als ik weer wat fitter ben, zal ik er eens een logje aan besteden.

  • Ik vond het een verschrikkelijk bericht dat deze molen in Friesland is afgebrand! Misschien kan men deze molen ooit nog eens herbouwen, maar niets is zo mooi als het origineel natuurlijk.